Etichete

A luat 4. A picat! E prost.
A luat 5. Nu-i deștept.
A luat 6. Cam puțin.
A luat 7. Se putea și mai mult.
A luat 8. Dacă era mai deștept, lua mai mult.
A luat 9. E bine. Mai era puțin până la 10.
A luat 10. E deștept.

Serios, oameni buni?!
De când niște cifre ne definesc pe noi sau copiii noștri? Nota nu reflectă capacitatea sau potențialul unui copil sau om. Niciodată! Sunt într-adevăr și copii/oameni care învață, au învățat și sunt foarte buni! Bravo lor! Îi admirăm și-i prețuim! Însă, am văzut atâția oameni proști cu 9 și 10 și atâția oameni deștepți cu note mai mici! Pentru că, uneori, nota nu-i obținută corect. Sunt mulți oameni șireți și tupeiști, care pentru a obține o notă mare, sunt în stare de multe… O să vă dau un exemplu: în vremea mea, am avut un coleg, care nu învăța mai deloc și a luat Bac-ul cu 8,50. Cum l-a luat?! A copiat, mi-a mărturisit chiar el. Și-i doar un exemplu… Viața ne va arăta mult mai multe. În drumul nostru , n-o să ne punem nota-n frunte ca să arătăm lumii cât de deștepți suntem noi.
Felul în care ne purtăm cu ceilalți, ceea ce vom reuși să fim și ceea ce vom reuși să sădim în inimile oamenilor, va reflecta cu-adevărat deșteptăciunea noastră!

10 gânduri despre „Etichete

 1. Intr-adevar, nota n-ar trebui sa fie o eticheta. Mie imi place sistemul de invatamant american, unde notarea se face cu A, B, C si D. A fiind nota cea mai mare si D nota cea mai mica. Ce este nota de fapt? O cifra de la 1 la 10 care departajeaza elevii si studentii. Nicidecum ea nu ar trebui sa constituie o piedica in dezvoltarea unui om. Spun asta pentru ca mi s-a intamplat, si cu siguranta nu sunt singurul. Sa trec printr-o pasa proasta, sa iau mai multe note de 4 si in loc sa fiu inteles si sprijinit, a fost exact invers si m-am blazat. Imi era frica de nota aceasta.
  Felicitari pentru articol! 🤗

  Apreciat de 1 persoană

  1. Da, Ștefan! Și mie mi s-a întâmplat! Ni se insufla faptul că nu suntem capabili dacă avem o notă mică la materia x. Ceea ce nu-i deloc adevărat! Mulțumesc pentru apreciere!🤗

   Apreciază

 2. Notele sunt un mijloc de departajare. Ca au fost transformate in mijloace de categorisire a copiilor – asta este partea a doua, care nu-i deloc buna. Dar cumva trebuie departajati copiii care se duc la mate-fizica de cei care se duc la agricol, no offense 🙂
  Din pacate sistemul de notare a suferit mult, fie datorita profesiei parintilor, fie datorita copiatului pe prinpcipiul proverbului „hotul neprins e negustor cinstit” 😀 Dar asa deja este o alta poveste…

  Apreciază

 3. Eu activez intr-un domeniu tehnic si pot spune ca notele din scoala nu conteaza absolut deloc. Conteaza ceea ce fiecare stie sa faca, bazat pe cunostintele sale si pe experienta. Pot spune ca ceea ce stiu acum sa fac in acum in domeniul meu se datoreaza 80% studiului individual si doar 20% „programei scolare”, practic in scoala am invatat doar „Abecedarul Tehnic”.
  Eu am ramas cu un gust amar referitor la „calitatea” unor profesori de la unele materii tehnice care nu faceau altceva decat sa reproduca si sa copieze din carti.
  Acesti profesori au „grade inalte” in invatamantul nostru si va pot spune ca sistemul nostru de invatamant e orientat catre protejarea corpului profesoral (care voteaza) iar studentii sunt pe locul doi intotdeauna.
  Programele scolare sunt facute in asa fel incat sa primeasca toti „dinozaurii” cate o catedra si sa aiba unde preda, pe nimeni nu intereseaza daca studentii invata ceva.
  Corpul profesoral e plin de „grupuri de interese” care se protejeaza … dar ma opresc aici pt ca ma gandesc ca poate am spus prea multe……
  Niciodata nu vom avea rezultate scolare bune atata timp cat „corpul profesoral” nu e intrat in scoli decat pe pile si e dator cu un vot partidului si cu „subordonare” catre „mana care l-a promovat/ajutat”…..(ma refer la majoritate).
  Scuze celor putini care nu se incadreaza in ceea ce am scris mai sus, chiar cunosc si eu cativa.

  Apreciat de 1 persoană

 4. O nota este doar o nota. Nu înseamnă nici ca ești prost dar nici ca ești deștept. Este practic rezultatul unui test. Cat ai știut tu în acel moment. Omul învață toată viata și nu are nici un rost sa fii stresat din cauza unui test. Dacă nota este mica trebuie doar sa mai aprofundezi cunoștiințele iar dacă nota este mare înseamnă doar ca ai știut pe moment sa răspunzi la testul dat.

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s