Așa era Moș Ajunul…

Era frig. Ceasul cerului n-arăta mai mult de ora 5 a.m. Omătul ne scârțâia sub picioare, iar gerul ne tăia obrajii ca niște seceri proaspăt ascuțite. Pe drum scândurile de la gardurile caselor păreau argintate și sticloase. Din când în când, în câte o curte, zvâcnea fumul pe hornuri, semn că încă mai ardeau în sobă lemnele aprinse peste noapte. În timp ce cocoșii începeau să-și scuture aripile, bunica mea se auzea cum zdrăngănea niște nuci în cămară.
Bună dimineața la Moș Ajun! Am venit și noi odată, La mulți ani cu sănătate, să vă dea Domnul de toate!
-Bună dimineața la Moș Ajun!
strigam noi, nepoții, la ușa încleștată de frig din holul șopronului.
-Neculaie, ia scoală-te, mă, din pat c-au venit băieții ăștia cu Moș Ajunul!
-Nu se dă câinii, sunt ai noștri! se auzea bunica numărând nucile scoase din sac.
Și-ndată îl vedeai pe bunicul cum se ridica, își strângea repede patul și se așeza pe-un scăunel de lemn lângă sobă. Își aprindea o țigară și potrivea ochiurile plitei în așa fel încât flacăra din sobă să ardă cât mai tare, iar deasupra, într-o oală mare, pâlpâia grâul care urma să fie împărțit pentru sufletele celor adormiți.

-Mânca-i-ar mamaia…, ați înghețat de frig!

-Hai, luați! Și ne întindea bunica câteva nuci și două eugenii. Le luam și râdeam cu gura până la urechi. Cu degetele înroșite de ger, dădeam c-o piatră în coaja nucilor ca să vedem dacă nu cumva sunt seci. De cele mai multe ori nu erau. Dar ne plăcea nouă să râdem și mai tare. Copii. După noi, urmau alți copii. Se-ntâmpla asta până se duceau zorii. Miezul zilei îi aducea pe cei mari cu colindul. Îmbrăcați cu șube și căciuli, colindau din casă în casă așa cum era datina. Nu erau porțile închise. Nici zăvoarele trase. Se auzeau cum vesteau Nașterea Domnului de la vreo trei case vecine. Așa erau timpurile. Așa eram noi. Așa era Moș Ajunul. De la Cer pân’ la Pământ sunau din clopoței îngerii. Era veselie pentru că în ieslea din inima noastră se năștea Iisus.

3 gânduri despre „Așa era Moș Ajunul…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s